Hoeveel schaduw verdraag jij?

Net zoals we niet kunnen zien in het donker, zijn we ons niet bewust van onze eigen schaduwkanten. In die zin is de schaduw alles wat je uit het licht probeert te houden. Onbewust.
Volgens Carl Jung zit de schaduw vol met al die dingen die we niet willen zijn, en zeker niet willen laten zien aan anderen: onze angsten, onzekerheden en bezorgdheden. Het is het deel van onszelf waar we niet mee in contact staan, of dat we mogelijk hebben verstoten. Eigenlijk altijd gaat het om eigenschappen die of gedrag dat in onze jeugd door onze ouders beoordeeld werden, en waar dus lading op is gekomen.

Vaak zijn mensen bang om naar hun schaduw te kijken, alsof het noodzakelijkerwijs je duistere kant is. Maar in feite is het is de kant van jou die in het donker zit. Met andere woorden, hij is nog niet in het licht gekomen. Het is je persoonlijke blinde vlek. 

En hij kan zowel positieve kwaliteiten bezitten – in de vorm van lessen over jezelf die je nog niet hebt gevonden (vaak je gaven genoemd) – als negatieve kwaliteiten over jezelf, aspecten die je gewoon niet wilt kennen.

Wat zie jij liever niet van jezelf?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *